0 προϊόν(τα)

Συχνές Ερωτήσεις

  • Βοηθήματα Χαμηλής Όρασης

    Βοηθήματα Χαμηλής Όρασης

    Τα βοηθήματα χαμηλής όρασης μεγενθύνουν την εικόνα των αντικειμένων κάνοντας ευκολότερη την αναγνώριση τους και βοηθούν τα άτομα με μειωμένη όραση να εκπληρώσουν τις καθημερινές τους ανάγκες και να ανακτήσουν μέρος της ανεξαρτησίας τους.

    Υπάρχουν διάφορα είδη βοηθημάτων, όπως απλοί μεγεθυντικοί φακοί, τηλεσκοπικά συστήματα και ηλεκτρονικά βοηθήματα νέας τεχνολογίας.

  • Τι είναι οι polarized (πολαριζέ) φακοί;

    Τι είναι οι polarized (πολαριζέ) φακοί;

    Οι πολωτικοί (polarized) φακοί είναι φακοί οι οποιοί αποκόπτουν τις ακτίνες του ηλίου που ανακλώνται από οριζόντιες επιφάνειες (άσφαλτος, υαλοπίνακες, επιφάνεια θάλασσας κλπ) κάθετα προς τα μάτια μας. Οι πολωτικοί φακοί αποκόπτουν τις κάθετες ακτίνες εξαλείφοντας το προκαλούμενο θάμβος και βελτιώνοτας τη διακριτότητα του χώρου. Το φαινόμενο της πόλωσης βοηθάει στη βελτίωση της ευαισθησίας αντίθεσης αλλά και στην χρωματική αντίληψη δίνοντας καθαρότερη εικόνα. Οι πολωτικοί φακοί μειώνουν το εκθαμβωτικό φως, τονίζουν τις λεπτομέρειες, αυξάνουν την ανίληψη του βάθους και ενισχύουν τη χρωματική αντίθεση.

  • Τι είναι στραβισμός;

    Τι είναι στραβισμός;

    Στραβισμός ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία ενώ και τα δυο μάτια είναι ανοικτά μόνο το ένα είναι στραμμένο στο αντικείμενο προσήλωσης, ενώ το άλλο είναι στραμμένο σε άλλη κατεύθυνση. Τα μάτια κινούνται από μια αμάδα έξι μυών. Όταν τα μάτια δεν κινούνται ταυτόχρονα τότε ο εγκέφαλος βλέπει δυο διαφορετικές εικόνες για το ίδιο αντικείμενο. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται στραβισμός. Προσβάλλει το 4% των παιδιών ηλικίας κάτω των 6 χρόνων. Ο στραβισμός μπορεί να εμφανιστεί με την γέννηση ή σε μεγαλύτερη ηλικία Είναι σοβαρό λάθος να νομίζουμε ότι ο στραβισμός θα περάσει με την πάροδο του χρόνου ή ότι το παιδί είναι πολύ μικρό και δεν μπορούμε να το εξετάσουμε ακόμη.

    Η αναμονή μπορεί τελικά να αποδειχθεί επιβλαβής στην αντιμετώπιση του στραβισμού με την ανάπτυξη μη ανατάξιμης αμβλυωπίας (τεμπέλικο μάτι).

  • Τι είναι αστιγματισμός;

    Τι είναι αστιγματισμός;

    O αστιγματισμός είναι μια ήπια ατέλεια στην καμπυλότητα των φακών των ματιών. Η κατάσταση αυτή μπορεί να προκαλέσει θολή όραση.

    O αστιγματισμός καθιστά θολή και ασαφή την όρασή σας σε όλες τις αποστάσεις, και είναι συχνά παρών από τη γέννηση του ανθρώπου. Επίσης μπορεί να παρουσιαστεί σε συνδυασμό με μυωπία υπερμετρωπία ή πρεσβυωπία. Η κατάσταση τείνει να παραμείνει σταθερή & συνήθως δεν βελτιώνεται ούτε επιδεινώνεται πολύ με την πάροδο του χρόνο.

  • Τι είναι πρεσβυωπία;

    Τι είναι πρεσβυωπία;

    Η πρεσβυωπία είναι ανάπτυξη. Αυτό αποδεικνύεται και ιατρικά αφού σήμερα γνωρίζουμε ότι η αιτία της είναι η ανάπτυξη σε μέγεθος του φακού που βρίσκεται μέσα στο μάτι μας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πια να έχει την δυνατότητα και την ελαστικότητα να αλλάζει το σχήμα του για να εστιάσει κατάλληλα.

    Έτσι έχουμε θολή και αδύναμη όραση όταν κοιτάμε κοντά.

  • Τι είναι υπερμετρωπία;

    Τι είναι υπερμετρωπία;

    Η υπερμετρωπία είναι ουσιαστικά το αντίθετο της μυωπίας. Ενώ δηλαδή στη μυωπία οι φωτεινές ακτίνες αντί να εστιάζονται πάνω στον αμφιβληστροειδή εστιάζονται μπροστά από αυτόν, στην υπερμετρωπία οι ακτίνες φωτός εστιάζονται πίσω από αυτόν.

    Το αποτέλεσμα είναι αμέτρωπας να μη βλέπει καλά τα αντικείμενα. Όταν βέβαια η υπερμετρωπία είναι μεγάλου βαθμού, τότε δε θα βλέπει καλά ούτε τα μακρινά ούτε τα κοντινά αντικείμενα.

    Tο μάτι μπορεί από μόνο του να διορθώνει μέχρι ένα βαθμό την υπερμετρωπία. Η υπερμετρωπία είναι αρκετά συχνή στα παιδιά. Εμφανίζεται από τη γέννηση, παρουσιάζει όμως τάση μείωσης κατά την περίοδο ανάπτυξης του παιδιού.

  • Τι είναι μυωπία;

    Τι είναι μυωπία;

    Mυωπία είναι η πιο συχνή διαθλαστική ανωμαλία των οφθαλμών. Στον φυσιολογικό οφθαλμό, το φως που εισέρχεται εστιάζεται πάνω στον αμφιβληστροειδή.

    Στην μυωπία, το φως εστιάζεται σε ένα σημείο πριν φτάσει στον αμφιβληστροειδή. Όσο πιο πολύ απέχει το σημείο αυτό ,τόσο πιο μεγάλη είναι η μυωπία και τόσο πιο θολά βλέπουμε. Η μυωπία μας δυσκολέυει να δουμε ευκρινώς μακριά.

  • Παιδί και φακοί επαφής

    Παιδί και φακοί επαφής

    Πρέπει το παιδί μου να βάλει φακούς επαφής; Είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να τους συντηρεί;

    Ένα ερώτημα που απασχολεί κατά καιρούς πολλούς γονείς & επιστήμονες. Τα παιδιά θέλουν να βάλουν φ.ε. για τους ίδιους λόγους που θέλουν & οι ενήλικες.

    Πρώτον παρέχουν καλύτερη ποιότητα όρασης και δεύτερον για αισθητικούς λόγους.

    Γενικώς είναι καλύτερα να αποφεύγεται η συνεχής και συχνή χρήση των φ.ε. από παιδιά κάτω των 15 ετών,όχι τόσο επειδή ο οφθαλμός δεν μπορεί να τους δεχτεί,αλλά,επειδή αυτά δεν μπορούν να καταλάβουν τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει η παρατεταμένη χρήση ή η κακή συντήρησή τους (π.χ.κακό πλύσιμο χεριών)

    Βέβαια υπάρχουν περιπτώσεις όπου η χρήση φ.ε. είναι επιβεβλημένη ακόμα και σε άτομα κάτω των 10 ετών κυρίως για λόγους θεραπευτικούς.

    Πάντως καλό είναι να λαμβάνουμε υπ’όψιν μας την ψυχολογία του παιδιού & να μην είμαστε τόσο «αυστηροί» μαζί τους όταν πρόκειται για την ομαλή τους ένταξη στο κοινωνικό σύνολο ιδιαίτερα στην εφηβεία. Με τη δική μας επίβλεψη & καθοδήγηση η χρήση τους δεν είναι απαγορευτική.